Luottaako Katajan Kokoomus oikeasti ihmiseen?

Kokoomuksen Sampsa Kataja kirjoittaa (SK 10.4.) kauniisti siitä miten Kokoomus luottaa ihmiseen. Hänen mielestään tiedämme ilman ”opastusta”, että työstä on maksettava kunnon palkka, ja että työpaikoilla osataan ihmisten kesken päättää asioista. Katajan tarina on niin yleisellä tasolla, että äkkinäinen voisi luulla sitä vaalipuheeksi. 

Vakavasti todettuna esimerkiksi palkkoihin, työaikoihin ja muihin työsuhteen ehtoihin on porvarihallituksen toimesta puututtu poikkeuksellisella tavalla. Pakkolaeilla uhattiin, mikäli ay-liike ei taivu heikennyksiin, kiky-sopimus petettiin ja leikattiin mm. työttömyysturvaa. Aktiivimallilla käytännössä asetettiin ihmisiä eriarvoiseen asemaan työttömyyden takia.

Kokoomus ja Keskusta sekä Perussuomalaiset asettivat Sipilän hallituksen ohjelmassa tavoitteeksi paikallisen sopimisen lisäämisen. Työnantajajärjestöjen tuella pyrittiin ja pyritään ajamaan yleissitovia työehtosopimuksia alas. Lopullinen tavoite on, että jokainen työntekijä sopii, miten pystyy omista työehdoistaan. 

Viimeksi Ylen kyselyssä vastaajat tyrmäsivät palkkojen sopimisen työpaikoilla selvästi. Katajan ja muiden porvareiden kielessä paikallinen sopiminen tarkoittaa palkkojen alentamista. Todellisuudessa pieni ihminen arvioidaan niin heikoksi, että häntä voidaan kohdella miten vain, kun ei vaan olisi ay-liikettä.

Jyrki Levonen, Pääluottamusmies

Eduskuntavaaliehdokas, SDP